Weet u wat gek is? Steeds weer hetzelfde doen en toch een andere uitkomst verwachten!

01 mrt
Lifeness coach André van Wijlen

Dat is toch waanzin? Ja, dat klopt! Desondanks is dit precies wat veel ondernemers in het MKB, bewust of onbewust, doen. Veel ondernemers worden geleefd door de waan van de dag. Ze zijn druk, druk, druk. Ze zien van alles in hun bedrijf misgaan, maar doen hier niets mee. Er lijkt een soort hoop te zijn dat dit zich vanzelf oplost. Of dat er in de nabije toekomst tijd vrijkomt om dit aan te pakken. Maar zo werkt dat natuurlijk niet!

Doorbreek de ‘ratrace’

Het leven in de waan van de dag wordt ook wel de ‘ratrace’ genoemd. Je springt ’s-morgens als een rat in de molen, begint te rennen zonder duidelijk doel en springt er ’s-avonds weer uit. Wat heb je bereikt deze dag? Geen bevrediging, geen resultaat en geen groei in je eigen ontwikkeling. Veel activiteit, maar weinig productiviteit.

Als je voortdurend geleefd wordt en niet aan de dingen toekomt die zo belangrijk zijn voor jouw bedrijf, dan verlies je je creativiteit en staat je bedrijf stil. Het doorbreken van dit proces is lastig, maar niet onmogelijk. Maar wanneer het je lukt, dan boek je tijdwinst, krijg je meer plezier in je werk én je leven en….  verdien je uiteindelijk nog meer ook!

Waarom ben je zo druk?

Om dit proces te doorbreken moet je analyseren wat er nu precies aan de hand is waardoor jij het zo druk hebt. Wat zijn jouw tijdvreters?  Waardoor ontstaan ze? Opvallend is dat verreweg de meeste tijdvreters veroorzaakt worden door de ondernemer zelf. 

Bijvoorbeeld door het gedrag van de ondernemer (zie ook mijn blog “Denkt u dat uw werknemers u alles vertellen”) of doordat zaken in de organisatie niet goed lopen. Dit is als ondernemer niet fijn om te horen, maar bekijk het van de positieve kant! Als je zelf de grootste veroorzaker bent, hoef je alleen te werken aan je eigen ontwikkeling.

Blijf jezelf ontwikkelen, groei door en onderneem

Het ontbreekt de ondernemer meestal niet aan kennis. Het is het gebrek aan tijd wat ervoor zorgt dat het niet lukt om ontstane patronen te doorbreken. Om succesvol te zijn moet je jezelf blijven ontwikkelen. Hier hoort ook een stuk bewustwording van je eigen gedrag en denkfouten bij. Lukt het je hiermee aan de slag te gaan, dan levert dit je tijdwinst op om weer te kunnen ondernemen.

Ontwikkel jouw gedrag als ondernemer

– Stel jezelf eens de volgende vragen;Heb ik voldoende aandacht voor mijn werknemers?
– Ben ik me volledig bewust van de gevolgen van mijn gedrag?
– Zie ik het verschil tussen meningen (verhalen) en feiten?
– Ben ik me bewust van door mij vaak gemaakte denkfouten? (Leestip: ‘De kunst van het heldere denken’ van Rolf Dobelli).
– Stuur ik verschillende mensen binnen de organisatie op gelijke manier aan? Behandel ik ongelijke mensen op gelijke manier?
– Heb ik duidelijke doelstellingen voor de onderneming?
– Zijn mijn werknemers voldoende op de hoogte van de doelstellingen van de onderneming?
– Hebben mijn werknemers een duidelijke doelstelling voor ogen? Weten ze waar ze op worden beoordeeld?
– Delegeer ik wel voldoende of op de juiste manier?
– Hoe los ik structurele problemen op? Met adhoc oplossingen?
– Zie ik gebeurtenissen in de juiste context?
– Voldoet mijn eindproduct of dienst aan de gewenste kwaliteit c.q. verwachtingen van de klant?

De antwoorden op deze vragen laten je bewust worden van je eigen handelen. Handelingen die ervoor zorgen dat zaken onnodig veel tijd kosten. Tijd die vaak te maken heeft met het op korte termijn brandjes blussen in plaats van op lange termijn ondernemen. Het gevolg? Ontevreden of overbelaste werknemers, niet voldoende omzet, niet in kunnen spelen op veranderende klantvraag, etc. 

Klinkt dit bekend? Ben je geschrokken? Niet doen! Zie het als een eyeopener en pak het aan om aan de slag te gaan met jouw persoonlijke groei! En besef je dat, wanneer je hetzelfde blijft doen, er dus niks verandert! Dit heeft niet alleen consequenties voor de onderneming maar ook voor jou als ondernemer. 

De effecten van steeds hetzelfde blijven doen, op jou als ondernemer 

– Je komt niet toe aan je kerntaken
– Je wordt niet meer gelukkig van wat je doet
– Je verliest creativiteit
– Je ziet alleen nog de tegenslagen en niet meer de successen waardoor je je ongelukkig voelt
– Je raakt met jezelf in de knoop over de zingeving van alles wat je doet
– Je leeft roofbouw op je gezondheid
– Je hebt geen tijd om te sporten
– Je eet ongezond
– Je hebt onvoldoende tijd voor je gezin
– Als je thuis bent, zit je veel ‘in je hoofd’ en ben je dus niet aanwezig

Start de verandering vandaag nog, kom in actie!

Heb jij als ondernemer het gevoel dat je geleefd wordt door de waan van de dag. Kom je steeds niet toe aan de dingen die nodig zijn voor je onderneming en/of die je leuk vindt om te doen? Verlies je hierdoor je creativiteit? Ga niet twijfelen aan jezelf maar kom in actie. Voorkom dat je achteraf spijt hebt van alle dingen die je niet gedaan hebt omdat je er geen tijd voor had.

Groei door samen met jouw Lifeness coach

Iedere ondernemer (dus ook jij) heeft iemand nodig om mee te kunnen sparren, iemand die je helpt verbeterpunten in beeld te brengen en aan te pakken. Iemand die je helpt ontstane patronen te doorbreken, naast je gaat staan en je helpt te groeien terwijl de lopende business gewoon doorgaat. Word jezelf bewust van je eigen gedrag. Maak werk van jezelf, start jouw groei als ondernemer vandaag! Lifeness Coaching helpt u snel op weg. Met persoonlijke begeleiding zie je snel resultaat!

Leestips: 

The top five regrets of the dying’ van de Australische verpleegster Bronnie Ware. “We kunnen leren van de helderheid van de visie die mensen hebben aan het eind van hun leven”.

De kunst van het heldere denken’ van Rolf Dobelli.
Over “52 denkfouten die je beter aan iemand anders over kunt laten“.