Wat zou je doen als je (meer) tijd zou hebben?

31 mei

Dat is één van de eerste vragen die ik stel aan ondernemers waar ik mee samenwerk. In deze blog ga ik het niet hebben over de diverse antwoorden die ik daarop kreeg. Nee, ik ga het hebben over het feit dat niemand ooit tegen mij zei: “Ik heb tijd genoeg”. Het blijkt steeds weer dat ondernemers het lastig vinden tijd effectief in te zetten.

Tijd is een groot goed

Tijd is het grootste goed wat en mens heeft. Hier moeten we zeer zuinig en effectief mee omgaan. Ons leven op deze aardbol is aan tijd gebonden. En als je geboren wordt, weet je niet hoeveel tijd je krijgt. 

De ontwikkeling van de mens in de tijd

Grofweg kun je de ontwikkeling van de mens opdelen in tijdvakken van 7 jaar. De eerste 7 jaar van je leven ben je bezig mens te worden. Je leert de meest basale dingen van het leven. De volgende 7 jaar ben je bezig te leren wat allemaal nodig is om zelfstandig te worden. Je komt in de pubertijd en neemt niet zomaar meer alles aan wat je verteld wordt. Je gaat steeds meer uit van je eigen interpretatie van je ervaringen. Weer 7 jaar later ben je zelfstandig, zijn je hersenen volgroeid en heb je je voldoende ontwikkeld om je eigen weg te gaan. Het is niet voor niets dat vroeger 21 jaar de leeftijd was waarop je de status zelfstandig kreeg.

Dan volgt er een periode van 4 x 7 jaar wat voor veel mensen de belangrijkste en mooiste tijd van hun leven is. Je bent volledig in je kracht. Geestelijk en lichamelijk kun je de wereld aan. Het is dan ook de periode waarin de meeste ondernemers de basis leggen voor hun (succesvolle) onderneming. Na 7×7 jaar wordt je Abraham of Sarah. Vanuit de evolutie gezien ben je dan volwassen. 

Je hebt een leven met veel uitdagingen en ervaringen achter de rug en kan nu met deze levenservaring optimaal genieten van de ervaringen die het leven je nog te bieden heeft. Dit is ook de leeftijd waarop ondernemers vaak gaan nadenken over zingeving. Wat is de zin van het leven? Hoeveel tijd heb ik verspild aan dingen waarvan ik dacht dat ze belangrijk waren. Men gaat meer en meer beseffen dat het leven eindig is en vraagt zich af, hoe lang heb ik nog? Of hoe lang kan ik nog genieten zonder fysieke gebreken?

Wat is de bedoeling van de ‘ratrace’?

Waar het om gaat is dat die belangrijke periode van 4×7 jaar voorbij is voor je het in de gaten hebt. En dit komt omdat juist in die periode ondernemers in een “ratrace” terecht komen van hard werken en veel uren maken om een bedrijf op te bouwen. Gezin, tijd voor jezelf en je persoonlijke ontwikkeling schieten er vaak bij in. Men is vaak bezig met het stellen van doelen voor het bedrijf, zonder zich af te vragen wat nu eigenlijk de bedoeling is. Zonder te beseffen hoe uniek het is dat je de kans gekregen hebt om al het mooie wat het leven je te bieden heeft ook daadwerkelijk te ervaren. 

Gebrek aan tijd is ‘killing’

Gebrek aan voldoende tijd is ‘killing’ voor je business en vooral voor jezelf, soms letterlijk. Uit ervaring weet ik dat (zeker zakelijk gezien) er een directe verband bestaat tussen gebrek aan tijd en stress. En… langdurige stress is slecht voor je gezondheid.

Stop verspilling van tijd

Het is dus niet verwonderlijk dat een belangrijk inzicht wat ik ondernemers geef betrekking heeft op het creëren van meer tijd, of vooral ook met het stoppen van verspillen van tijd. Gebrek aan tijd zorgt ervoor dat je niet de dingen gedaan krijgt die nodig zijn om de door jouw gestelde doelen te behalen. Het zorgt er ook voor dat je creativiteit verloren gaat en als je niet oppast ook de verbinding met jezelf. De gevolgen hiervan kan eenieder zelf wel invullen. 

Schakel een coach in die je een spiegel voorhoudt, die je helpt te stoppen met het verspillen van tijd en je laat groeien. Die je helpt je tijd effectief in te zetten. Dat is de meest waardevolle investering die je kunt doen!  Laten we kennis maken, bel me (06 – 51 41 90 47) of stuur me een mail (andre@lifenesscoaching.nl).