Wanneer gun jij jezelf een coach?

06 apr
Wanneer gun jij jezelf een coach?

In je loopbaan als ondernemer heb je regelmatig de behoefte aan iemand met wie je kunt sparren, een coach. Iemand met wie je je problemen of ideeën kunt delen en met wie je samen naar de toekomst kijkt. Iemand die met je meedenkt in kansen en oplossingen. Iemand die jou en je bedrijf laat groeien. Toch is de stap om hulp te vragen vaak groot, want je hebt het altijd toch al alleen gedaan. Dat lukt nu ook wel weer…

Of toch niet? Mijn advies is schakel een coach in die jou echt verder kan helpen. Die onafhankelijke vertrouwenspersoon waarmee je kunt klankborden. Die jou haarfijn aanvoelt en niet met je meepraat maar je een spiegel voorhoudt en je uit je tunnelvisie haalt. Mijn vraag aan jou is: Wanneer is het moment daar dat jij jezelf een coach gunt? Ik help je alvast op weg.

Besef dat je er niet alleen voor hoeft te staan

Laat ik beginnen met te zeggen dat hulp vragen geen teken van zwakte of falen is. Integendeel, het laat juist zien dat je verder wilt met jezelf en je bedrijf. Je bent ambitieus en weet dat je alleen niet verder komt. Een coach is jouw zakelijke en persoonlijke geweten, hij is daar wanneer je hem nodig hebt. En alleen al dit idee zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je er niet alleen voor staat. Met een coach is er altijd iemand op wie je terug kunt vallen en met wie je kunt sparren.

Besef dat een onafhankelijke kijk belangrijk is

Als ondernemer weet je natuurlijk erg veel over jouw vakgebied. Goed zijn in je vak is nog niet hetzelfde als goed zijn in ondernemen. Het vak ondernemen kent vele facetten waar je misschien niet zo goed in bent. En het grappige is: ‘Dat is helemaal niet erg!’ Een coach kan je daar namelijk prima bij helpen. Een onafhankelijke kijk geeft je nieuwe inzichten. Het zorgt ervoor dat niet meer in dezelfde cirkels blijft denken. Het laat je zien dat je jouw product of dienst misschien wel veel beter kunt verkopen wanneer je het op een andere manier aanpakt… Een onafhankelijke kijk zorgt voor andere inzichten die van jou een nog betere ondernemer maken.

Besef dat klankborden jou verder brengt

Een frisse blik op je onderneming en jou als ondernemer helpt je vooruit. Een coach ziet zaken waar jij waarschijnlijk blind voor bent geworden of waarvan je niet eens in de gaten had dat ze er waren. Even overleggen met een coach over de door jou bedachte aanpak, even checken of jouw denkwijze echt wel logisch is, even tijd om opnieuw te focussen en door te pakken. 

Besef dat je zonder terughoudendheid wil sparren

Het voordeel van een coach is ook jij volledig jezelf kunt zijn, je hoeft niet na te denken over wat je wilt zeggen. Terughoudendheid is niet nodig bij een coach. Wanneer je overlegt met andere ondernemers, je boekhouder of je familie vertel je misschien toch niet alles. Je laat niet het achterste van je tong zien. Andersom werkt het ook zo; je vrienden leggen de woorden die ze kiezen om jou te helpen toch op een weegschaal. En eerlijk is eerlijk, je bent meer gebaat bij een oprecht, ‘in-your-face’ reactie. Geen meepraters maar iemand die je zaken op een andere manier laat zien. Daar heb je echt wat aan en dat zorgt ervoor dat je veel sneller grote stappen kunt maken. 

Besef dat je met hulp verder komt

Met een flinke dosis zelfdiscipline, een rechte rug en een duidelijk doel voor ogen ga je er alleen ook wel komen. Dat klopt. Steeds jezelf triggeren en zaken op een andere manier bekijken blijkt in de praktijk toch wat lastiger te zijn. Met een coach heb je een stok achter de deur. Iemand aan wie je op een bepaalde manier verantwoording af moet leggen. Dat zorgt ervoor dat je doet, door aan te pakken en na te denken over nieuwe dingen. Met hulp kom je verder en met hulp van een professionele coach doorbreek je patronen en worden gestelde doelen snel behaald.

 Besef dat het je meer oplevert dan dat het je kost

Denk je dat het duur is om een coach in te schakelen? Dan vraag ik me af waarop je dat baseert. Een coach is namelijk heel betaalbaar. Samen bepaal je wat nodig is. Bij Lifeness coaching werken we bijvoorbeeld met abonnementen. Waarbij je al voor 55 euro per maand een jaar lang een coach tot je beschikking hebt. Dat is goed te doen toch? 

Het grote voordeel van het inzetten van een coach is dat het je eigenlijk onderaan de streep niks kost, het levert je op. Je wordt efficiënter in je werk, je gaat met meer focus aan de slag, je verbetert je skills als ondernemer, etc.

En door…

Ben je klaar met zelf te blijven proberen en wil je door? Neem dan mijn advies ter harte, schakel een coach in. Ga op zoek naar iemand die bij je past. Die je echt verder kan helpen en je met no-nonsense adviezen begeleid. Een coach die samen met jou de mouwen opstroopt is de beste investering die je kunt doen.

Is de Lifeness coach iets voor jou?

Ik schrijf deze blog als ervaren ondernemer, familieman en professioneel coach. Wil je weten of er een match is tussen jou en mij? Bel me dan (06 – 51 41 90 47) of stuur me een mail (andre@lifenesscoaching.nl). Dan plannen we een afspraak en gaan we samen aan de slag!