
In de beroemde fabel van Aesopus slacht een boer zijn kip die gouden eieren legt, gedreven door hebzucht om alle eieren in één keer te verkrijgen. Het resultaat? De kip sterft, en er zijn geen eieren meer. Steven Covey gebruikte deze metafoor in De zeven eigenschappen van effectief leiderschap om het belang van balans te illustreren tussen productie (P) en productiemiddelencapaciteit (PMC):
- Productie (P): Het gewenste resultaat, oftewel de gouden eieren.
- Productiemiddelencapaciteit (PMC): De bron die de resultaten mogelijk maakt, in dit geval de kip (bijvoorbeeld je werknemers of productielijn ).
Veel organisaties richten zich uitsluitend op productie en vergeten de bron te onderhouden die deze resultaten mogelijk maakt. Het gevolg? Je put je “kip” uit, wat leidt tot afnemende prestaties en uiteindelijk een gebrek aan continuïteit.
Hoe kun je als leidinggevende of ondernemer voorkomen dat je je team uitput en ervoor zorgen dat werknemers in een veilige en stimulerende omgeving optimaal presteren? Hier zijn twee belangrijke aandachtspunten:
1. Intentie versus gedrag
Mensen beoordelen zichzelf op intentie, maar anderen op gedrag. Laat dit inzicht even tot je doordringen.
Je kunt als ondernemer de beste bedoelingen hebben met je werknemers, maar als je gedrag daarmee niet strookt, ontstaat er een kloof. Stel dat je regelmatig kleine beloftes niet nakomt, vaak vanuit de “ik”-vorm spreekt, of beslissingen neemt zonder werknemers erbij te betrekken. Dit ondermijnt je geloofwaardigheid, hoe goed je intenties ook zijn.
Andersom beoordeel jij je werknemers vaak op hun gedrag, zonder altijd te begrijpen wat hun intenties zijn. Neem de tijd om hun beweegredenen te onderzoeken voordat je conclusies trekt. Een goed gesprek kan verrassende inzichten opleveren en voorkomt misverstanden die prestaties en relaties schaden.
2. Psychologische veiligheid
Een cultuur van psychologische veiligheid is onmisbaar. Werknemers moeten zich vrij voelen om ideeën, twijfels of feedback te delen, zonder angst voor negatieve reacties.
Helaas worden werknemers die een andere kijk op zaken hebben, in sommige bedrijven nog steeds “afgebrand” of zelfs aangesproken op gesprekken die ze met collega’s hebben gevoerd. Dit creëert wantrouwen en een sfeer waarin mensen monddood worden.
Voor leidinggevenden betekent dit dat ze vaak alleen horen wat ze goed doen, terwijl kritieke fouten onzichtbaar blijven. Psychologische veiligheid betekent niet dat je altijd ‘aardig en lief’ moet zijn. Als je de confrontatie uit de weg gaat, verandert er niets. Ben vriendelijk en eerlijk, biedt ruimte voor kwetsbaarheid en kritische feedback. Zorg voor het gevoel dat men mag leren, proberen en fouten maken, geeft een team vleugels. Dat heeft wel effect.
Blijf investeren in leiderschap
Dit zijn slechts twee aandachtspunten. Er komt veel meer kijken bij het behouden van je talent en het ontwikkelen van een gezonde werkcultuur. In een complexe wereld met grote generatieverschillen is het essentieel om je kennis van leiderschap en HR te blijven vergroten.
Slacht je kip met gouden eieren niet. Zorg ervoor dat je team groeit, presteert en zich gewaardeerd voelt. Meer weten over hoe je dit aanpakt? Neem contact op met Lifeness Coaching. Samen bouwen we aan een sterkere organisatie!
Image by Freepik