Ben jij geschikt of ongeschikt als ondernemer?

01 nov
Geschikt of ongeschikt als ondernemer - helweek commandowaardig ondernemerschap

Ben jij geschikt of ongeschikt als ondernemer?

Hoe weet je of je geschikt bent als ondernemer. Er zijn geen tests, diploma’s of opleidingen die je laten zien of jij in huis hebt wat nodig is om ondernemer te zijn. Eigenlijk best vreemd wanneer je er zo over nadenkt. Toch is het helemaal niet vreemd. Ondernemerschap heeft te maken met doorzettingsvermogen, met een duidelijke focus kunnen houden, met zaken in de juiste context te zien.

De juiste Mindset

Het is belangrijk dat je jezelf bewust bent van jouw Mindset. Hoe denk je over jezelf? Over je kwaliteiten en je intelligentie? Alleen met de juiste Mindset kun je als ondernemer succesvol zijn. Alleen kennis en motivatie is echt niet genoeg.

Iedereen die net voor zichzelf start als zelfstandig ondernemer is tot op het bot toe gemotiveerd. Helaas verdwijnt die motivatie bij de minste of geringste tegenslag. Vanuit ons oerbrein krijgen we steeds de melding (stemmetje in ons hoofd) dat het beter is om te stoppen wanneer de dingen niet lopen zoals ze zouden moeten lopen. Je schiet in een soort zelfbeschermingsstand vanuit je oerinstinct.

Het is enorm krachtig wanneer je dit stemmetje in je hoofd, wat onder andere je gevoelens aanstuurt, leert herkennen en vervolgens de juiste mentale houding (Innerstance) aan kunt nemen om er mee te dealen. Zo ben je in staat de juiste Mindset te creëren.

Weet ook dat je eerste reactie wordt ingegeven door je snelle oerbrein, maar dat dit vaak niet de beste reactie is op de situatie die zich voordoet. Jezelf de tijd gunnen om even stil te staan bij die situatie geeft je tragere verstand de kans om na te denken en de zaken in het juiste perspectief te plaatsen.

Helweek

Een goede vergelijking om te laten zien hoe het brein werkt en ondernemers vaak (onbewust) belemmert in hun ondernemerschap, is de Helweek van de commando’s. Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens een keer Kamp van Koningsbrugge op televisie gezien. Hier zie je de deelnemers fysiek stuk gaan en opgeven omdat dat stemmetje in hun hoofd (duiveltje op je schouder) zegt dat het beter is te stoppen. Allerlei excuses worden bedacht om maar niet door te hoeven gaan. De motivatie die er bij aanvang was, is in ‘no-time’ als sneeuw voor de zon verdwenen… Toch gaan ze door!

Bij ondernemers is deze strijd niet fysiek maar mentaal. Het is dus ook een stuk lastiger te herkennen. Wanneer je leert jouw innerlijke oerinstinct te overwinnen, dan kun je jezelf herpakken. En op zoek gaan naar jouw kracht.

Je weet niet wat je te wachten staat

Net als bij de helweek weet je als ondernemer niet wat je te wachten staat en tot hoever je door moet gaan. Wil ik dit wel? Kan ik dit wel? Komt het wel goed? Wanneer is dit voorbij? Er kan een gevoel van uitzichtloosheid ontstaan. Je moet presteren onder druk en je bent daarbij volledig op jezelf aangewezen.

Ben jij commandowaardig?

De Helweek geeft inzicht of een deelnemer uiteindelijk commandowaardig is. Er is helaas geen test waaruit je kunt opmaken of je “ondernemerwaardig” bent. Met enige regelmaat geef ik masterclasses over dit onderwerp. Je leert hoe je kunt doorzetten, ondanks allerlei problemen en tegenslag. Je leert herkennen wanneer een bepaalde reactie vanuit je oerbrein komt en hoe je daar op een goede manier mee kunt dealen. Je leert hoe je de juiste Innerstance kunt aannemen zodat je op de juiste manier reageert.

Jij bent namelijk prima in staat om jouw problemen op te lossen zonder verstrikt te raken in je eigen gedachtegoed. Wanneer je je oersysteem loslaat, de reactie van het brein (stem in je hoofd) waarneemt, accepteert dat die er is, maar hier geen waarde aan toekent, dan neemt je verstand het over. Dan ben je tot meer in staat dan je zelf denkt!

Geschikt of ongeschikt als ondernemer?

Er is geen kant-en-klaar antwoord op deze vraag. Of jij geschikt of ongeschikt bent is van vele factoren afhankelijk. Wat voor iedere ondernemer hetzelfde is, is dat je de juiste Mindset moet hebben. Je kunt niet opgeven. Dat is de basis die je nodig hebt.

Als je niet de juiste Innerstance hebt, zal de stem in je hoofd je manier van handelen bepalen. Zullen veel van je beslissingen emotie gedreven zijn. Zullen veel acties reactief zijn, of acties zijn om je gevoel te bevredigen. Daarmee regisseren ondernemers vaak hun eigen ellende. Bewustwording van de werking van je brein en inzichten in hoe je hier mee kunt dealen geeft je de kans om weloverwogen beslissingen te nemen en effectiever te werken.

Lifeness coaching leert je met een duidelijke focus en vanuit ratio beslissingen te maken. Meer weten? Laten we geheel vrijblijvend kennismaken; bel me (06 – 51 41 90 47) of stuur me een mail (andre@lifenesscoaching.nl).

Image by vecstock