Wie is de betere ondernemer? Een man of een vrouw?

01 apr
Wie is betere ondernemer-man of vrouw? Lifeness Coaching

Wie is de betere ondernemer?

Zijn mensen met een mannenbrein betere ondernemers? Woorden als zelfvertrouwen, presteren en actie suggereren van wel. Of zijn juist vrouwen betere ondernemers? Multitasken, perfectie, overal lijntjes tussen leggen zijn ook vaardigheden die bij een goed ondernemer thuishoren. 

We zetten wat zaken voor je op een rij om antwoord op deze prangende vraag te krijgen. Laten we beginnen met een opvallende overeenkomst tussen mannelijke en vrouwelijk ondernemers.

Een opvallende overeenkomst 

Wat opvallend is, is dat zowel mannelijke als vrouwelijke ondernemers veel te weinig steun zoeken. Een structurele zwakte van beide breinen. Beiden zoeken bijv. weinig tot geen steun bij de oprichting van hun bedrijf of bij de dagelijkse beslommeringen die komen kijken bij het runnen van hun bedrijf. Het stopt meestal bij een hulpvraag aan de accountant. Beiden hebben een grote hang naar zelfredzaamheid.

Verschillen tussen man en vrouw

Als we puur naar hersenscans kijken, zien we verschillen op het gebied van de connecties tussen bepaalde hersengebieden bij mannen en vrouwen. Mannen hebben grotere hersenen en hersenkamers. Daarentegen hebben vrouwen meer grijze stof, die voornamelijk uit neuronen bestaat. 

Uit vele onderzoeken blijkt dat het verschil in gedrag tussen mannen en vrouwen niet alleen te maken heeft met ons brein of de hormonen of de X- en Y-chromosomen, maar ook met cultureel aangeleerde aspecten. Kortom, een deel van het verschil zit al ingebakken in ons biologisch oerbrein en een deel ontstaat door opvoeding en de omgeving waar we zijn opgegroeid.

Doe maar een combi van beiden?

Wanneer je bovenstaande leest dan denk je waarschijnlijk dat de ideale ondernemer een combinatie van het mannenbrein en het vrouwenbrein heeft. Maar helaas moet ik je daar teleurstellen. Dat bestaat niet. Afhankelijk van je job kan het ook juist een voordeel zijn een mannen- of vrouwenbrein te hebben. 

Wie is de betere ondernemer?

De betere ondernemer als man of vrouw bestaat dus niet. Sterker nog, een deel van ons succes wordt bepaald door geluk, wat je op je pad tegenkomt en door je passie. Waarbij het wel opvallend is dat een vrouw die de top bereikt wel écht goed is. En dat heeft te maken met de weg ernaartoe. Deze is voor vrouwen lastiger dan voor mannen.

Word de beste ondernemer die je kunt zijn!

Heb jij een mannenbrein of vrouwenbrein? Ben jij je bewust van je gedrag? En weet je van jezelf ook dat je eigenlijk nog nooit hulp hebt gevraagd op het gebied van ondernemerschap en dat eigenlijk wel graag zou willen? Dat je wil leren gefundeerde beslissingen te nemen met een duidelijke focus? Lifeness Coaching helpt je verder, door samen te doen!