Ben jij de beste versie van jezelf? Of ben je gemiddeld?

01 okt
Beste versie van jezelf - lifeness coaching

Misschien vind je dit een vreemde vraag. Maar wist je dat je het gemiddelde wordt van de 5 personen waar je het meeste mee omgaat? Dit is weer zo’n truc die ons brein met ons uithaalt. En het is goed je hier bewust van te zijn in zowel je privéleven als je zakelijke leven!

Het zet je namelijk soms op een verkeerd spoor en draagt niet bij aan het ‘jou’-zijn in de meest optimale versie die je maar kunt bedenken. In deze blog leg ik uit waarom we het gemiddelde worden van de mensen waar we mee omgaan en ik geef je voorbeelden zodat je jezelf bewust wordt van je manier van handelen. Maar we beginnen bij het begin; de werking van ons brein.  

De werking van ons brein

Om ons brein beter te begrijpen kunnen we het beschouwen als een outputmodel met 3 evolutionaire clusters. Het outputmodel is een equivalent van het neurologische model van Freud, met het Ich, het Es en het Über ich. 

Het outputmodel uit de evolutie leert ons dat wij worden gestuurd door drie – of zo je wilt twee – groepen neurale systemen. De oudsten (Hypothalamus en Limbisch systeem) zijn honderden miljoenen jaren oud, de jongste (Cortex) net honderdduizend jaar. Ze hebben elk hun specifieke functies, gerelateerd aan de periode in de evolutie waarin ze zijn ontstaan.

Imitatie en aanpassing is vastgelegd in ons brein

De 2 oudsten samen noemen we ons oerbrein en de jongste het menselijk brein. Een aangeboren eigenschap welke ligt besloten in ons oerbrein (het Limbisch systeem) is de bijzondere eigenschap van imitatie en aanpassing.

We zijn van nature uitgerust met de eigenschap ons aan te passen aan de omgeving. Dit betekent dat je brein je gedrag afstemt op het gedrag van de mensen in je omgeving. Let er maar eens op hoe verschillend je praat met je vrienden, je ouders, je partner of je kinderen.

Niet alleen wat je zegt, maar ook hoe je het zegt, met welk accent, welke intonatie je gebruikt en zelfs je lichaamshouding is afhankelijk van de persoon met wie je communiceert. Gaat de één verzitten, gaat de ander verzitten. Kijk eens naar verliefde paartjes.

Je beoordeelt iemand op basis van imitatie

Je gaat iemand aardiger vinden naarmate hij jou meer imiteert. En omgekeerd, je gaat iemand meer imiteren naarmate je hem/haar aardiger vindt. Bovendien beoordeel je mensen die op je lijken met hetzelfde deel van je brein als waarmee je over jezelf denkt. 

Echter, dat deel van je brein wordt juist niet geactiveerd bij het oordelen over mensen die je als anders beschouwd. Van nature doen we dit omdat het in oertijd belangrijk was bij de groep te horen. Werd je uit de groep verstoten, dan was je “ten dode” opgeschreven. Je kon alleen niet overleven.

Aanpassen = overleven = gemiddeld worden 

We passen ons dus aan, aan de mensen waar we mee omgaan vanuit ons oeroude overlevingsinstinct. Zo hebben de 5 personen waar je het meest mee omgaat ook de meeste invloed op jouw gedrag. Jij wordt in je gedrag, in je manier van denken, in hoe je spreekt en zelfs in hoe je handelt als het ware een soort gemiddelde hiervan.

En of dat er nu precies 5 zijn is niet wetenschappelijk bewezen, maar wat wel zeker is, dat naarmate we langer met bepaalde mensen we omgaan we in ons gedrag steeds meer een gemiddelde worden van deze groep mensen.

Verandering van mensen waar je mee omgaat is verandering van jou

Als je om wat voor reden dan ook dus plotseling omringd wordt door nieuwe mensen (bijvoorbeeld omdat je verhuisd of van baan veranderd) kun je ongemerkt veranderen en dat kan best ongewenst zijn.

Word niet wie je niet wilt zijn!

Waar het om gaat is dat je je bewust bent van deze eigenschap van ons brein. Je hoeft je niet aan elke situatie aan te passen, je hoeft niet door iedereen aardig gevonden te worden en je hoeft niet mee te doen met de rest. Je kunt en mag gewoon jouw authentieke zelf zijn. 

Voorkom dat je wordt, wie je niet wilt zijn. Zeker als ondernemer is het belangrijk dat je echt de beste versie van je zelf bent (blijft). Dit zorgt dat je de juiste focus vast kunt houden en een (h)erkende ondernemer bent en blijft. Zorg dat je bewust bent van je brein en de werking daarvan. Dat is een goede eerste stap die je foute beslissingen helpt voorkomen en je dicht bij de beste versie van jezelf blijft!

Word de beste versie van jezelf

Herken je jezelf in dit verhaal? Heb je het gevoel dat de mensen in jouw omgeving (te) veel invloed hebben op het ‘jou zijn’? Kun je wel wat hulp gebruiken dit om te buigen en de beste versie van jezelf te worden? Weer dicht bij jezelf te komen zowel privé als zakelijk? Neem contact met me op en plan een volledig vrijblijvende kennismaking in. Bel me (06 – 51 41 90 47) of stuur me een mail (andre@lifenesscoaching.nl).