Ons brein creëert ongemerkt tijdvreters. Het is daarom belangrijk te begrijpen dat kennis van ons brein, of beter gezegd kennis over de werking van ons brein, de basis vormt in het tegengaan van het verspillen van onze tijd. Onze hersenen zijn een complex orgaan en het resultaat van een lang proces van evolutie. Grofweg kun je ons brein opdelen in het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het menselijk brein.
Het reptielenbrein
Het reptielenbrein kwam 500 miljoen jaar geleden tot stand en is een uiterst snel, primair en basaal werkend brein. Het is onder andere verantwoordelijk voor het automatisch regelen van onze ademhaling, bloedsomloop, hartslag en temperatuurregeling. Daarnaast zitten hier ook onze overlevingsinstincten (voeding) en onze voortplantingsdrang (seksueel gedrag). Het reptielenbrein reageert het snelst.
Een verstandige beslissing?
Je herkent vast wel het volgende; Je verkeert in een bepaalde situatie met iemand die je een voorstel doet. In een fractie van een seconde gebeurt er iets binnen in je, waardoor je er meteen geen goed gevoel bij hebt (reactie van je reptielenbrein). Een fractie later neemt je verstand (menselijk brein) het over en ga je beredeneren waarom het (toch) een goed voorstel is en je kunt eigenlijk verstandelijk gezien niets bedenken waarom het geen goed voorstel is. Toch knaagt er iets aan je. Wat is/wordt nu leidend? Je reptielenbrein of je menselijk brein?
Dit is slechts één voorbeeld van de spagaat die kan ontstaan waardoor je aan het werk wordt gezet om net zo lang door te redeneren, rekenen, analyseren totdat je verstand het heeft gewonnen.
Ga de strijd aan met je reptielenbrein! Het resultaat; enorme tijdwinst
Het kunnen dealen met je reptielenbrein gaat je namelijk een enorme tijdwinst opleveren. Het zorgt ervoor dat je rationele op feiten gebaseerde beslissingen neemt in plaats van instinctieve of emotionele op gevoel gebaseerde beslissingen.
Het reptielen brein stuurt het zoogdieren brein. Deze 2 “spannen voortdurend samen” en zijn zo verantwoordelijk voor het grootste deel van onze gevoelens en gedrag. De rest is aangeleerd. Het zorgt ervoor dat we veel van de gebeurtenissen die ons overkomen in de verkeerde context plaatsen waardoor we niet de juiste (of helemaal geen) actie ondernemen, met alle gevolgen van dien.
Nooit meer dingen uit de weg gaan
Dit komt omdat het reptielen brein “gemaakt” is voor situaties in de oertijd. Het beschermde ons door gevaren te herkennen, te vluchten, of ons te verstoppen (niet zichtbaar zijn). Om te overleven in de oertijd was je sterk afhankelijk van anderen. Dus ‘pleasen’ in bepaalde situaties was een vorm om niet uit de groep verstoten te worden.
In de huidige moderne tijd kan het ons behoorlijk in de weg zitten. Het zorgt er dan ook regelmatig voor dat we niet de dingen doen die we zouden moeten doen. Denk bijvoorbeeld aan het plegen van dat ene moeilijk telefoontje naar die klant.
Schakel een coach in die je een spiegel voorhoudt, die je helpt te ‘dealen’ met je reptielenbrein. Die je helpt op feiten gebaseerde keuzes te maken, je tijd effectief in te zetten en door te groeien. Laten we kennis maken, bel me (06 – 51 41 90 47) of stuur me een mail (andre@lifenesscoaching.nl).